Třídenní exkurze na Slovensko ve dnech 13. - 16.9.2017

   SlovakiaForest

(většina banerů a obrázků jsou aktivní odkazy - nehlédněte)

Po úspěšných exkurzích na Šumavu, Střední Moravu a na sokolovsko jsme se rozhodli připravit cestu tentokrát na Slovensko.

Ve spolupráci s Mgr. Petrom Gogolou, šéfredaktorem časopisu Les a letokruhy a ředitelem vydavatelství LESMEDIUM SK, byl připraven třídenní program návštěv významných lesnických objektů a firem v okolí Bánské Bystrice a Vysokých Tater.

lesmedium

 

Odjezd byl ve středu 13.9. ve 22 00 hodin z Pelhřimova. (Jeli jsme přes noc, abychom zbytečně neztráceli první den v cestou.)


Zúčastnitnilo se 40 kolegů členů i nečlenů.

Ubytování bylo zajištěno v chatkách příjemného kempu Velký Dvor v Tajově u Bánské Bystrice -  http://www.velkydvor.sk

Náklady na dva noclehy, tři snídaně a dvě večeře byly 55Eur.

První den, jsme po brzkém raním příjezdu, kdy mnozí z nás téměř nespali, posnídali ve společenských prostorech kempu Velký Dvor.

Tajov

V osm hodin jsme odjeli do Bánské Bystrice, kde jsme byli očekávání v budově generálního ředitelství Lesů SR. Ředitelství sídlí v historické budově na náměstí B. Bystrice.

Zde nás přijal výrobně technický ředitel Ing. Jozef Bystrianský. Při malém občerstvení jsme byli informováni o problémech podniku a způsobu jeho hospodaření a provozu. Podnik se potýká s problémy kůrovce, nedostatku pracovních sil, dodavatelskými vztahy, ochranou přírody a dalšími podobnými problémy jako u nás.

Přítomen byl i Ing. Róbert Zlocha člen představenstva Slovenské lesnícke komory (pracovník okresného úradu Bánská Bystrica), který nás seznámil s organizací výkonu činnosti odborných lesních hospodářů na Slovensku. Informace byly velmi zajímavé, protože činnost OLH je postavena jiným způsoben než v ČR. Neexistuje formát státem určených a placených OLH. Každý vlastník má svého smluvního hospodáře, takže stát nemůže žádným způsobem ovlivňovat jejich činnost ani nemá dostatečný přehled, kdo kde hospodaří. Pro činnost OLH na Slovensku je nutné složit státní zkoušku a pravidelně absolvovat speciální školení. Které zajišťuje Národné lesnícke centrum - ÚLPV, zastoupené Ing. Peterom Baloghom, PhD.

LKSK  LOGOlesySK

 

Po návštěvě jsme odjeli do lesnického skanzenu ve Vydrovské dolině u Čierneho Balogu, do kterého jsme dojeli historickou lesní železničkou. Zde nás přivítal a vlakem svezl Ing. Aleš Bílek původem plzeňák, kterého železnička tak okouzlila, že po studiích VŠD v Žilině již na Slovenskku zůstal. Poobědvali jsme v bufetu železničky a vyrazili pod vedením Ing. Michala Kofiry do skanzenu.

Skanzen provozují Lesy SK, kdy je pro návštěvníky připravena cca 4km vycházka po naučné stezce s mnoha zastaveními a informacemi o přírodě, lesích a lesnictví. Mezi exponáty je i dnes již historická technika a stroje. Viděli jsme pásový trktor ruské výroby Kaťuša, lanovku, procesor a dokonce i vrtulník. Součástí expozice je i klasická roubená budova hájovny (převezená z jiné lokality) s exponáty a vybavením lesníků. Ve svahu je suchý žleb na dopravu dřeva spuštěním (kdy jsme si všichni vzpoměni na Pyšnou princeznu), sněžná jáma pro uskladnění sazenic, lesnický cintorín a další. Prohlídku zpestřuje i miniobůrka s divokymi prasaty.

skanzenSK       vlakySK

Večer jsme se po návratu ubytovali v chatkách a po dobré a bohaté večeři jsme se v družné a veselé zábavě při harmonice zdrželi v restauraci kempu až do téměř dvou hodin.

 

Popis zážitků dalších dnů a fotogalerie budou záhy následovat.

J.P.

 

Fotografie z exkurze jsou v tuto chvíli uloženy na Rajče.net  - viz odkazy

přístupové jméno: ckolh

soubor 1 - foto Milan Slavinger - heslo:  slov1

soubor 2 - foto Jan Brož - heslo: slov2

 

Odkazy na materiály Tatranského národního parku

https://ulozto.cz/!UWj4u13QNsDF/referaty-z-novinarskeho-dna-rar

https://ulozto.cz/!ooXuZImxvSyw/slivinsky-javorina-1-doc

https://ulozto.cz/!WNnI8tSHbURF/tanap-prezentacia-slivinsky-x-2016-pptx

https://ulozto.cz/!o4sJ5S8TSupX/utajovana-pravda-2017-pdf


 

 

 

Tanap         skolaSK   prosilvaSK

Aktualizováno (Čtvrtek, 23 Listopad 2017 00:06)