Krátká odpověď nebo zamyšlení ke směřování komory v roce 2020


Jaké je budoucí směřování komory a výzvy, kterým se chystá čelit za zájmy OLH?

 

Chceme nadále udržet stávající model výkonu činnosti OLH. Toto bylo podepřeno i v novele lesního zákona, kde došlo k upřesnění našich povinností. Tím stát ukazuje, že model OLH je funkční a má smysl jej dále podporovat. Byli bychom rádi, kdyby se postupně navyšoval počet fyzických osob – pověřených hospodářů. Ne formou boje s LČR, ale postupným přechodem k fyzickým osobám, které mohou být podle mého názoru bližším partnerem vlastníka.

Chceme být nadále prostředkem pro vzájemnou komunikaci a spolupráci hospodářů a chceme nadále rozvíjet znalosti našich členů i kolegů pořádáním zajímavých odborných akcí.

Také stále hledáme kolegy pověřené hospodáře, kteří ještě nejsou sdruženi v naší organizaci, určitě řeší podobné problémy jako my, někdy se trochu vezou na naší práci, ale nechtějí svým členstvím zvýšit váhu naší organizace.

Jako v každé činnosti jsou i zde důležité peníze. Podařilo se po osmi letech dohodnout navýšení sazby za činnost OLH, mezitím však přišlo definování nových povinností v zákoně, nárůst administrativy v oblasti dotací atd. Chceme, aby za výplatou náhrady za činnost OLH byl vidět člověk, pracovník, prodloužená ruka státní správy a také živitel rodiny, aby náhrady nebyly jen nutným nákladem státu, které chodí čtvrtletně s nepravidelností klidně i plus dva měsíce a jediným zájmem státu bylo nevydat peníze. Stejně se stále nepodařil vyřešit problém DPH, kdy dle současného systému OLH plátce DPH musí z náhrady ještě odvádět DPH 21%, na rozdíl od kolegů neplátců.


V současné kůrovcové situaci je odborný hospodář jediným skutečným partnerem vlastníků lesů a jedině on může pomoci stav v lesích změnit. Věřím, že to zvládneme.


JP

Aktualizováno (Čtvrtek, 02 Červen 2022 13:15)