images

 

Věřím, že mnozí z Vás jste již v minulých letech zaregistrovali zajímavý a užitečný projekt Lesnické práce a Lesní ochranné služby – Kůrovcové info.

Jako lesníci a správci lesů bychom se měli každoročně do tohoto projektu zapojit a pomoci monitorovat výskyt a průběh rojení brouka.

Sezona 2022 je nyní ve vrcholu. Na stránce můžeme vidět zajímavé grafy z průběhu letošního i loňských loňského roků.

Kolegové z Lesnické práce prosí jako vždy o spolupráci.

Navštivte stránku www.kurovcoveinfo.cz a posuďte, zda jsou informace pro vás zajímavé, nebo přínosné.

Zvažte možnost Vašeho zapojení.

J.P.

 

Projekt KŮROVCOVÉ INFO vstupuje do dalšího roku provozu. Jeho principem je on-line sdílení informací o průběhu rojení kůrovců v jednotlivých oblastech a nadmořských výškách. Respondentem aplikace KŮROVCOVÉ INFO se může stát každý provozní lesník, který má přístup k odchytům lýkožrouta smrkového, l. severského či l. lesklého do feromonových lapačů.

Respondent i jeho majetek (resp. jemu svěřený majetek) zůstávají zcela anonymní. Na mapě nelze dohledat ani vlastníka, ani správce majetku, rozlišení zůstává na úrovni okresu, nikoli konkrétní lokality.

Registraci i vkládání dat je možné díky přizpůsobení aplikace pro mobilní zařízení uskutečnit na počítači i na chytrých telefonech nebo tabletech. Odběry se provádí v intervalu 7–10 dnů. S odběry je vhodné začít tak, aby byl podchycen začátek rojení.

Veškeré návody a metodiky najdete na www.kurovcoveinfo.cz .  V případě jakýchkoli nejasností se obraťte na kontakty na webu.

Mockrát děkujeme,

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  


Lesnická práce s.r.o.
nakladatelství a vydavatelství
Náměstí Smiřických 1
281 63 Kostelec nad Černými lesy
www.lesnickaprace.cz
www.silvarium.cz

Aktualizováno (Úterý, 07 Červen 2022 08:59)